KaffeBox September 18 Box – Vertical Coffee Roasters – Kambiri AA Kenya

Del 2 för KaffeBox September 18 Box, i detta inlägg kommer jag endast att skriva om det Kenyanska kaffet Kambiri AA från kafferosteriet Vertical Coffee Roasters. I fredagens inlägg har ni fått läsa lite information om kaffet och även vad jag förväntar mig ifrån kaffet. I denna del kommer jag att ge mitt recept på en grym pour-over och även till Espro travel press som vanligt.

Vid min koppning av Vertical Coffee Roasters – Kambiri AA Kenya så måste jag säga att det som uppfattas som bär i form av syrlighet var svårt att finnas i denna typ av rost. Vid ljusare rost så får du en tydlig bäressens än mörkare, däremot tycker jag att du känner en kraftig syra i kaffet. Sirapslik body måste jag hålla med om, det påminner mig om en vit och väldigt trög balsamico som recuderats ordentligt.

Jag tänker att det är ett ypperligt tillfälle att citera föregående inlägg:

“Kaffet har däremot inte den där ljusa rosten som vi i Sverige och Danmark är berömda för. Däremot så blir det en blandning av alla Skandinavier, jag tycker att den påminner en del om Norsk rost, Lippe & Nord Brenneri till exempel.”

Det är lite så jag känner angående rosten och att det är lite därför bärtonerna inte är lika enkla att känna igen. Jag vill även veta hur gott detta kaffe skulle vara till fika, så då blev det som vanligt en mörk choklad med havssalt.

Jag förstår att detta kan vara en konstig grej att testa, då nästan all kaffe passar ihop med choklad. Men det finns de som verkligen inte gör det och det kan betyda att de endast är till för att njuta på egen hand. Till exempel: gillar du grönt te med choklad? Jag gör i alla fall inte det. Det är lite svårare än senast, men tack vare rosten så är det enklare än att äta tilltugg till typisk Kenyanskt kaffe.

När jag gör en koppning så gör jag följande:

1) Mal 11g kaffe i medium-grov malningsgrad, jag luktar på kaffets dofter nu när det är torrt för jämföring senare.
2) Häll i 180g vatten med temperaturen 93 grader celsius.
3) Låt detta stå i fyra minuter.
4) Rör om 3 gånger och försöker finna så många dofter som möjligt.
5) Tag bort allt skum som bildats på toppen.
6) Vänta i 6 minuter för att kaffet skall tappa temperatur och att så mycket kaffe som möjligt skall falla ner till botten, då tar jag min första slurp med en djup sked. Tanken är att du ska nästa spraya in kaffet i din mun. På så sätt kan du enklare känna igen de toner som finns i kaffet.
7) Vänta i 6 minuter till för att göra samma procedur, anledningen bakom steg 7 är att nu är det som mest optimalt att smaka kaffet. Är det gott efter 12-15 minuter, då är det ett högkvalitativt kaffe!


Smaker vid koppning:

Kropp lik trögflytande vit balsamico med hög syrlighet av fermenterad druva.


Information och recept till kaffet:

Origin: Kenya
Variety:  SL 28 / Ruiru 11
Farm: Decimah Mwayi
Region: Nandi Hills
Process: Washed
Altitude: 1 700 meter över havet.


Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 18A på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 40 sekunder
90 grader Celsius

1) 40g blomning i 40 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 225g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 40 sekunders blomning skall ha en total bryggtid på 2 minuter och 15 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader Celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: I fredagens inlägg så skrev jag att min förvantan var följande:

“En klassisk Kenya! Jag har längtat efter en riktigt syrlig kopp Kenyansk kaffe. Jag tror att vi kommer att bli nöjda här med denna fräscha kopp med kaffe!”

Kaffet var däremot inte som förväntan, ett typiskt kenyanskt kaffe ska vara riktigt ljusrostat och hålla en bryggd kopp som påminner om en röd sandstrand. Nästan som te faktiskt. Kaffet är som jag tidigare skrivit mer lik syran i en balsamico vinäger än just tonen av bär.

I föregående inlägg så talade jag om deras design, förpackning och rent allmänt om dem. Vertical Coffee Roasters har en fin detalj måste jag säga. På deras förpackning har de alltid ett vitt kors, i denna fall på cykelhjälmen och på det första kaffet var det på undersidan av snowboarden. Vitt kors är samma symbol som finns på den Schweiziska flaggan.

 

Om du har en Espro och en Pour-Over… Vad ska du välja att brygga med? Vill du ha en mer rundare kopp, brygg med Espron! Du får även ett jättebra resultat varje gång då det inte går att göra fel.

Jag tänker citera det jag skrivit en annan gång, då det appliceras i denna situation med:

“Vill du att din kopp sticker ut lite i smak så kör med en Hario V60 osv. Den blir mer aromatisk och trevligare på egen hand. I detta fall skulle jag välja utifrån situation. På morgonen hade jag föredragit en Espro till frukost, medans en Hariobryggd på eftermiddagen utan någonting till. Kaffet är gott, stabilt och går att dricka varje dag.”

Vertical Coffee Roasters imponerade på mig med första kaffet, men jag måste tyvärr säga att efter det första kaffet så var detta en besvikelse för mig. Däremot är de absolut på min radar!


Chokladen jag åt till var en mörkchoklad med havssalt.

Betyg: 6.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Om du vill köpa din alldeles egna KaffeBox och gå igenom mina recept och funderingar, se till att beställa den så att du hinner med nästa månads KaffeBox. Klicka här för att komma till deras hemsida. Använd “kaffenytt” som rabattkod så får du 20%  rabatt på din första order och jag får ingenting! detta är endast något jag frågat om så att jag kan ge någonting till er läsare!

Om du vill hitta alla KaffeBox texter samlade, kan du klicka här.

Please follow and like us:

0 comments on “KaffeBox September 18 Box – Vertical Coffee Roasters – Kambiri AA KenyaAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *