Kaffefamiljen – Kenya Single Origin

Nu är det dags för ännu ett annorlunda inlägg. Jag fick möjligheten att testa Kaffefamiljens kaffe, de gav mig möjligheten att få skräddarsy ett eget kaffe samt testa ett utav deras rekommendationer. Vi kommer börja med att recensera det kaffet och inte mitt skräddarsydda, det kommer vi att spara framöver.

Kaffefamiljen har en riktigt rolig idé och jag tycker att kaffeälskare bör åtminstone testa att skräddarsy själv. Det är intressant och riktigt roligt att dra i spakarna för att få fram de tonerna i kaffet jag vill ha. Utöver allt detta så rostas kaffet av Costas Rosteri, en utav Sveriges bästa rostare…  Vi kommer att gå igenom detta mer när vi recenserar mitt skräddarsydda kaffe. Över till Kaffefamiljens Kenya Single Origin!

Information och recept till kaffet:

Origin: Kenya
Variety:  SL 28
Farm: Githaka
Region: Kiambu
Process: Washed
Altitude: 1 700 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 21F på Baratza Sette 270, medium-grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
91 grader Celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 110g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 40 sekunder
3) 115g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 10 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270), eller 22-23g
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: Det hade en rätt kraftig doft tycker jag, och det kunde jag redan känna vid sluten förpackning. Kaffet är mycket mildare än vad jag är van vid när det gäller kenyanskt kaffe. Jag förväntade mig ett kaffe med en bestämd syrlighet, men i detta fall kunde jag endast finna sötma från bär med en extrem komplexitet som är ovanlig för kaffe från Kenya.

För att vara ett milt kaffe så känner jag att komplexiteten på något vis skapar en kraft, det blir på något vis motsägelsefullt. Som ni ser så är det bara komplext att beskriva det. Men ett kaffe som jag har druckit varje dag ett bra tag nu, vilket betyder att jag inte alls tröttnat på det.

Jag tycker att rostningen är väldigt jämn och ger varje kopp med samma recept ett extremt jämnt resultat. Anledningen till varför det inte är exakt är troligen att kaffekvarnen (oavsett hur dyr den här) kommer aldrig kunna få exakt lika många fines och boulders varje gång. Det enda vi kan göra åt det för tillfället är att sikta kaffet, men  det har inte alla tillgång till, så vi får ta det en annan gång!

När det gäller vad jag föredrar att brygga med så är det nog press. Att använda en kaffepress (i mitt fall Espro) så får jag ett härligt resultat varje gång. Hade kaffet haft mer syrliga egenskaper så hade jagnog föredragit pour-over med min Hario V60. Kaffefamiljen levererar ett bra everyday coffee!

Betyg: 6.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

För att beställa kaffe från Kaffefamiljen.Se, så kan du klicka på den här länken.

Please follow and like us:

0 comments on “Kaffefamiljen – Kenya Single OriginAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *