Kafferostare Per Nordby – Santa Teresa

Santa Teresa från Kafferostare Per Nordby är ännu ett kaffe från Nicaragua, kaffet har en nötig och nästan fet smak vid bryggning av Espro.

Information och recept till kaffet:

Origin: Nicaragua
Variety: Caturra
Farm: Jorge Lagos
Region: Dipilto
Process: Washed
Altitude: 1350 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 20B på Baratza Sette 270, Medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
94 grader Celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 100g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 15 sekunder
3) 125g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 1 minut och 40-45 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Det som utmärker sig med Kafferostare Per Nordby är att det alltid är hög kvalité på kaffet. Det coolaste kaffet jag druckit är just från Kafferostare Per Nordby, det var en freeze experiment som har gett den ovanligaste smaken när det gäller kaffe. Det är absolut inte negativt, bara otroligt intressant, coolt och riktigt gott.

När det gäller Santa Teresa så blev jag lite missnöjd, jag hade så stora förhoppningar på detta kaffe. Jag fick anpassa recept efter recept och blev aldrig riktigt nöjd med resultatet. Jag har tidigare uttryckt mina svårigheter att brygga kaffe från Nicaragua och så blev det nu också.

Som vanligt så är det en kamp mellan Hario V60 och Espro Travel Press. Espro Travel Press tar priset. I och med att Espron har en högre lägsta nivå så får du ett bra resultat varje gång, men aldrig en drömkopp som du kan få med en Hario V60. Vid koppningen fick jag in många nötiga toner, tydligaste kunde jag uppleva valnöt och även torkad frukt.

Betyg: 6.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Please follow and like us:

0 comments on “Kafferostare Per Nordby – Santa TeresaAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *