Lidingö Rosteri – La Sierra Estate

Ett colombianskt kaffe från Lidingö Rosteri. La Sierra har någonting ovanligt, det är väldigt balanserat för att vara en single estate. Vanligtvis hittar vi single estate-kaffen i ändarna av spektrumet, då de ofta är x eller y.

Origin: Colombia
Variety: Caturra
Gård: Rosaria
Region: Cauca
Process: Tvättat

17g kaffe (malningsgrad 21F på Baratza Sette 270, grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
93 grader celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 125g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 35 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 20 sekunder
3) 100g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 1 minut och 45-50 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Ett kaffe med starka vibbar av kakao och hasselnöt, balansen är det som sticker ut för mig. Kaffet har ingen syra, sötma eller ens beska. Det bara är i god balans med sina nötiga och chokladiga toner. La Sierra är ett bra kaffe, men likt föregående inlägg med Bourbon Jungle, så passar detta bäst bryggd med en Espro.

Dock så är kaffet något av en besvikelse. Trots att det är unikt med ett single estate-kaffe som har en balans som inte liknar någon annan, så blir det lite tråkigt. När jag handlar in ett kaffe från en och samma gård så vill jag att det till exempel skriker av syrlighet vid första munkontakten. Kaffet saknar lite karaktär för att vara ett single estate, helt enkelt. Jag skulle vilja att den runda eftersmaken skulle vara lite skarpare, med mer syra och mer attityd.

Medan den uddlöshet gör att kaffet inte är något jag, som kaffedrickare, lägger på minnet, fungerar det bra till godfika, och är ett högkvalitativt kaffe.

Betyg: 6.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Please follow and like us:

0 comments on “Lidingö Rosteri – La Sierra EstateAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *