Lidingö Rosteri – Tanzania Lunji Estate

Det första inlägget med kaffe ifrån Tanzania och det andra kaffet jag recenserar från Lidingö Rosteri. Tanzania Lunji Estate är ett komplicerat kaffe som kräver ett avancerat recept för pour over, det kan nästan kallas för oförlåtligt. Brygger du däremot med en Espro Travel Press, så är mitt standardrecept klockrent!

Information och recept till kaffet:

Origin: Tanzania
Variety: Arabica – SL 28 SL 34
Farm: Lunji Estate
Region: Mbeya
Process: Washed
Altitude: 1500 – 1700 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270, grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 70 sekunder
91 grader Celsius

1) 40g blomning i 70 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 100g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 70 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 55 sekunder
3) 125g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 20-25 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Lidingö Rosteri är ett väldigt bra kaffe för sin kostnad, de tillhör skaran “billigaste specialkaffen” som jag tycker om. De gör även alltid exemplariska kaffen till Espro eller vanlig fransk press. På tal om fransk press så kommer jag att gå igenom mitt klassiska recept för det i framtiden.

Tanzania Lunji Estate har beska, sötmna och apelsinskal. I beskan finner jag lite grape och även det vita om du skalar apelsinskalet lite för grovt. I sötman kunde jag på första sekunden känna sharon nästan direkt! Vid lite tips och justering så blev pour over receptet för  Hario V60  klockrent och vansinnigt gott. Vid en blomning på 70 sekunder så får du en helt annorlunda smakprofil.  Däremot så blir Tanzania Lunji Estate alltid gott med en Espro press, ingen justering krävs och det är otroligt förlåtligt att brygga med en Espro. För att jämföra dem bägge så är pour over lite Coca Cola och Espro mer åt Julmusthållet.

Som vanligt så är det en kamp mellan Hario V60 och Espro Travel Press. I detta fall vinner ingen! Båda är goda och olika. Om det är svårt att utföra receptet så är Espro att föredra. Ett jättebra kaffe från Lidingö Rosteri som jag gladeligen rekommenderar!

Betyg: 7.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Please follow and like us:

0 comments on “Lidingö Rosteri – Tanzania Lunji EstateAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *