SCA Sweden – Vinnarkaffet 2018

Detta är ett jätteroligt koncept. Det är en blend av årets tävlingskaffen som SCA Sweden i samarbete med Ally Coffee själva har rostat fram ett vinnarkaffe.  Med tanke på att det är en blend så blir kaffet rätt så balanserat, det sticker inte ut särskilt mycket.

En blend på Colombiansk, Brasiliansk och Etiopiskt kaffe. De förstnämnda är Washed och det Etiopiska är Honey-processat. Toner vi kan förvänta oss är citrus, äpple & nötter.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 19D på Baratza Sette 270, medium)
225g filtrerat vatten
40g blomning 50 sekunder
92 grader Celsius

1) 40g blomning i 50 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 225g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 50 sekunders blomning skall ha en total bryggtid på 2 minut och 30 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader Celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: Ett jätteroligt initiativ. Pengarna för vinnarkaffet går till föreningen som i sin tur investerar pengarna till att sprida specialkaffe i Sverige. Vilket är lite vad jag själv vill göra med kaffenytt.se, men även utanför Sverige.

Kaffet är relativt sött med vänliga toner rätt igenom, ett perfekt kaffe för den som ska börja dricka kaffe eller specialkaffe. Inga bittra toner alls och det är riktigt gott ihop med fika, frukost eller andra tider du tar ett tilltugg.

Enligt påsens beskrivning skulle jag förvänta mig citrus, äpple och nötter. Personligen så tyckte jag att den hade kraftiga toner av nötter samt söt kakao. Jag har även testat kaffet (utöver Hario V60 & Espro Travel Press) bryggt med vanlig elbrygg, aeropress och  fransk press. Kaffet fungerar med det mesta, bra val på vinnarkaffe helt enkelt!

 

Stötta SCA Sweden och köp hem en påse Vinnarkaffe 2018! Klicka här för att köpa den från Baristashopen.se.

Betyg: 6.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Please follow and like us:

0 comments on “SCA Sweden – Vinnarkaffet 2018Add yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *