Slöinge Kafferosteri – Panama Elida Estate

Det var extremt länge sedan jag recenserade ett kaffe från Slöinge Kafferosteri, eller rättare sagt 2017-11-17. I mitt tycke så tillhör Slöinge Kafferosteri eliten inom specialkaffe i Sverige. Efter senare år har mina preferenser rört sig till Panama som favoritland.  för kaffeodling. Just kaffe från Elida Estate råkar dessutom vara min personliga favorit, vanligtvis köper jag det från Budhas Kafferosteri (som förövrigt kommer recenseras inom kort!).

 

Information och recept till kaffet:

Origin: Panama
Variety: Yellow Catuai
Farm: Wilford Lamastus, Elida Estate
Region: Alto QuielBoquete
Process: Natural
Altitude: 1670 – 1890 meter över havet.

 

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 20B på Baratza Sette 270, medium-grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 30 sekunder
91 grader celsius

1) 40g blomning i 30 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 105g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 30 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 05 sekunder
3) 120g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 1 minut och 45-50 sekunder.

 

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

 

Recension: Jag kan inleda recensionen med att säga att Slöinge Kafferosteri – Panama Elida Estate är det godaste kaffet jag recenserat 2018, jag kommer att förklara mer detaljerat nedan.

Yellow Catuai från Elida Estate har en otroligt härlig smak av kakaonibs, den påminner väldigt mycket om Sydamerikansk mörkchoklad för er som testat det. Kakaosmaken är inte lika raffinerad och har en mer jordig smak, som i min mening passar alldeles utmärkt som kaffe.

 

Som vanligt så är det en kamp mellan Hario V60 och Espro Travel Press. Hario V60 vinner helt klart, det ger en renare ton och du märker av alla smaker betydligt bättre som pour-over än presskaffe. Kaffet blir definitivt jättebra som pressat, men du märker inte av de trevliga tonerna när det pressas. Detta kaffe är ett extremt bra kaffe som passar varenda kaffedrickare, jag köpte min påse från Baristashopen.se, om detta låter intressant se till att inte vara för sen!

För att jämföra dem bägge så är pour over lite Coca Cola och Espro mer åt Julmusthållet.

Betyg: 8.0/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

 

 

Please follow and like us:

0 comments on “Slöinge Kafferosteri – Panama Elida EstateAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *