Slöinge Kafferosteri – San Martin

San Martin från Slöinge Kafferosteri är ett riktigt fint och har en mer enkel bryggning än vad kaffe från Nicaragua brukar ha. Kaffet är fortfarande komplext, bra balans med härligt avslut. Det är extra roligt med en hybridvariant på kaffet, jag berättar mer utförligt under recension.

Information och recept till kaffet:

Origin: Nicaragua
Variety: Hybrid H3
Farm: San Martin
Region: Matagalpa, La Dalia
Process: Natural
Altitude: 1200 meter över havet.

Pour Over:

17g kaffe (malningsgrad 22C på Baratza Sette 270, grov)
225g filtrerat vatten
40g blomning 55 sekunder
92 grader celsius

1) 40g blomning i 55 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.
2) 125g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 55 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 40 sekunder
3) 100g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 2 minut och 05-10 sekunder.

Espro Travel Press:

19g kaffe (malningsgrad 26B på Baratza Sette 270)
284g filtrerat vatten
94 grader celsius

1) När du hällt i både kaffet och vattnet så rör du om kaffet 10 gånger. Använd gärna en bambuspatel. Undvik vassa föremål.
2) Skruva på pressdelen och låt stå i 4 minuter
3) Pressa ner långsamt, om pressen skulle fastna så är det bara att lyfta lite på pressen och försöka igen. Det är normalt.
4) Servera eller skruva på locket.

Recension: Kaffet har god balans, men är inte så pass balanserat att syrlighet, sötma och beska försvinner helt och hållet. Det beror faktiskt på vilken dag, hur du brygger och troligtvis vad du stoppat i dig innan. Detta är för mig någonting otroligt positivt då jag inte vet vad jag skall få, men med det receptet jag skrivit så får du ett sött och komplext kaffe.

Hybrid H3 är kaffets botaniska variant. Det är en hybrid mellan Caturra och en etiopisk sort kallad för “E531”. Det kanske inte säger så mycket, men det är definitivt en rolig anekdot om kaffet!

Vanligtvis så brukar jag veta vilken metod som passar kaffet, om det är Hario V60 eller Espro Travel Press. Men det är väldigt svårt att bestämma sig, det är omöjligt att välja en metod. De två metoderna är lika bra och ger olika resultat som passar mig. Hario V60 ger en lättare känsla och Espro Travel Press skapar ett morgonkaffe som är utsökt!

Betyg: 6.5/10

Betyget sätts endast på smak och kvalité och utgår inte ifrån pris.

Please follow and like us:

0 comments on “Slöinge Kafferosteri – San MartinAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *