Utrustning – Baristashopens Digitalvåg

Detta blir det andra inlägget ur kategorin Utrustning. Detta handlar om ett utav de bästa och viktigaste verktygen för kaffebryggning, vilket är en digitalvåg. Det viktigaste när jag köper en digitalvåg är att vågen har följande egenskaper:

  • Väger mellan 0,1gram.
  • Att vågen mäter snabbt, exakt och har självkalibrering.
  • Att ha en inbyggd timer.
  • Att den tål vattenstänk.
  • Att den är enkel att använda

Baristashopens Digitalvåg har alla dessa delar och är det bästa verktyget för precisionsbryggning. Jag kommer att gå igenom alla egenskaper och dess innebörd mer ingående nedan:

Om du ska nå perfekt resultat varje gång är det otroligt viktigt att din digitalvåg kan väga mellan 0,1 gram åt gången. Då har du samma förutsättningar vad gäller vikt; varje gång! Till exempel: Jag använder alltid 17 gram kaffe till 225 gram filtrerat vatten (taget ur mitt standardrecept). Om jag alltid kan få exakt 17,0 gram kaffe och exakt 225,0 gram vatten så förenklas precisionsbryggningen något så enormt! Om du anser att kaffet fortfarande, trots dessa förutsättningar, smakar fel så vet du att det antingen är malningsgraden du behöver justera eller temperaturen på vattnet.

Att kunna mellan väga 0,1 gram är som sagt extremt viktigt, men om digitalvågen inte väger exakt så spelar det ju ingen roll. På Baristashopen.se:s hemsida står det: “Den väger extremt exakt och är av högsta kvalitet. Kallas även för diamantvåg för att den väger så exakt.”.  Av egen erfarenhet så har den alltid vägt korrekt och även mycket snabbare än andra produkter. Självkalibrering är något många bortser eller inte känner till dess innebörd, att ha en självkalibrerande våg innebär att du slipper krånglet med kalibreringsvikter.  Och om den digitalvåg inte är kalibrerad rätt så är den inte exakt heller.

Med en timerfunktion på din digitalvåg när du brygger ger dig bästa möjliga chans att se antal gram och antal sekunder som gått på en och samma plats. Jag har tidigare alltid fått använda mobilens tidtagarur och det har verkligen sina nackdelar: skärmen släcks och eventuell skärmlås måste anges, du kanske är fuktig om händerna och kan inte klicka igång den eller att telefonen ringer. Som lösning kan du givetvis köpa ett tidtagarur för 150kr, men de är oftast inte vattentåliga och är inte på samma display ändå. Då hade det varit bättre att spendera lite extra på en digitalvåg med timerfunktion, och den missen gör jag aldrig igen.

I och med att du kommer att arbeta med kaffe så utsätts din digitalvåg för vatten, då har du en garanti att digitalvågen inte påverkas av vattenstänk. Utöver vatten så har jag till exempel fått skummat mjölk eller nymalt kaffe. Mjölk kan vara rätt jobbigt att få bort när det stelnat då det innehåller sockerarter, då är det en fördel att kunna rengöra produkten utan att vara rädd att förstöra vågen, eller ännu smartare; använda gummihöljet som följer med.

Självklart skall det inte vara en vetenskap att använda vågen, allt ska gå så fort och smidigt som möjligt så att det enda du behöver göra är att läsa av sekunder, antal gram och tänka på hur du häller vattnet. Det finns totalt fyra olika knappar, en för att sätta på den, en tareringsknapp för att nollställa vikten, en startknapp för timern och slutligen en knapp som ändrar enhet (detta gör du endast en gång).

 

Det följer även med ett gummihölje till digitalvågen, någonting som jag aldrig sett förut. Gummihöljet har jag alltid på och är ett trevligt extra skydd och ger även ökad stabilitet till behållaren jag brygger i. Det är även skönt att bara dra av skyddet och rengöra den under kran istället för att ta med hela digitalvågen.

 

Om du ska köpa en ny våg eller en första våg till din kaffebryggning så kan jag garantera att den fyller alla dina behov.

 

Baristashopens Digitalvåg är just nedsatt till 499:- under Black Friday (24/11 endast). För att läsa mer, klicka på den här texten!

De säljer även purfärska kaffebönor av högsta kvalité, ta en titt här!

För att ta del av deras Black Friday Deals så kan du klicka här!

Texterna ovan är direktlänkar och inte provisionsbaserade.

Please follow and like us:

0 comments on “Utrustning – Baristashopens DigitalvågAdd yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *