Utrustning – Hario V60

(Droppställningen är från Linnéus)

V60 från den japanska tillverkaren Hario är kanske den mest vanliga och omtalade bryggaren för Pour Over. Detta liknar den klassiska manuellbryggaren från Melitta i porslin som var vanlig i Sverige i mitten av 1900-talet. Skillnaden mellan dessa två är att Hario V60, är format som ett “V” medans Melittas är format som “\__/”. Personligen så anser jag att Melittan är en enklare metod att brygga med i början av sitt äventyr med manuell bryggning. Hario V60 som tillhör konformen, är en svårare bryggning, men utfört på rätt sätt gör den en fenomenal kopp kaffe.

Hario V60 finns i flera storlekar och material. På bilden ovan har jag en Hario V60 Copper. Det finns även i keramik, plast, glas eller andra metaller. Till den köper man specifika filter, precis som bryggaren är pappret konformat och fästs tätt till bryggaren när pappret blir fuktigt. Spiralformerna på utkanten av insidan av konen ger bryggningen en extraktion på kanten.

Mitt typiska recept för en Hario V60 bryggning:

17g kaffe
225g filtrerat vatten
40g blomning 35 sekunder
92 grader celsius

1) Skölj alltid ditt filter med vatten. Anledning: pappersfiltret har fortfarande smak, testa själv att stoppa in det i munnen så kommer du själv märka att det inte är en särskilt god smak.

a) Du kan skölja med kallt under kranen och sen med hett vatten för att värma upp bryggaren.
b) Du kan också endast använda hett vatten.

Om du sköljer ditt filter över en kopp/kanna så ska du inte glömma att först tömma vattnet och sedan skölja behållaren så att inget pappersfiltervatten blir kvar.

2) 40g blomning i 35 sekunder, rör om med en bambuspatel för att få all kaffe fuktat.

3) 125g vatten i ett cirkulärt flöde (detta inklusive 40g vatten blomning). Detta inklusive 35 sekunders blomning skall vara på på 1 minut och 20 sekunder

4) 100g vatten i ett cirkulärt flöde som avslutas med ett flöde (ca 10-15g) på kanten. En total bryggtid på 1 minut och 45-50 sekunder.

I mitt tycke är detta den bästa pour over-bryggaren, den japanska tillverkaren levererar en jättefin och modern design i många olika varianter som passar alla. Detta en utmaning för den som vill prova på en mer avancerad bryggning, som ger fantastiska resultat.

Please follow and like us:

0 comments on “Utrustning – Hario V60Add yours →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *